Died on road, won't start. - Miata Forumz - Mazda Miata Chat Forums
Miata Forumz - Mazda Miata Chat Forums
Miata Forumz - Mazda Miata Chat Forums



NA (1989-1997) NA Miata discussion within. The MX5's first generation, the NA, sold over 400,000 units from 1989 to 1997.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-15-2012, 11:45 PM   #1
MFz Regular
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Chicago. (From Austin TX!)
Posts: 541
Default Died on road, won't start.

1992, no mods, was running fine until last night as I prepared to turn a corner I pushed in the clutch, heard a weird noise and she died. She cranks fine, but never fires up. Not sure if related but earlier that day I used a jumper to bypass the Clutch interlock.
Flying_Solo was around the corner, so he towed me home and we got to tinkering, hereís what we have checked so far.
No CEL codes. The PCM seems to be fine as I still get the CEL light when car is turned on, and get corresponding codes when I unplug things like the CAS. Half tank of gas, pretty sure it was good as Iíve been running on it for half a tank.
I took off the timing belt and crank boss to check and timing is fine, the gears line up to I and E as the engine is at TDC. The crank pulley wobbles a little but Iím chalking it up to a bad pulley as the keyway is in perfect condition.
Has good spark from all 4 plugs. I pulled them all and fired them with a tester, bright steady spark. Coil packs tested fine.
Pulled AFM off and tested it according to the Haynes Manual. Everything is fine.
Fuel pump tested fine, injectors are clicking, circuit relay tested good, fuel pressure appears to be good Fuel shot across the room when I pulled the line and turned on the pump. Using a stethoscope I heard fuel flowing from the pump through the fuel rail and through the return line. If I pull the plugs after turning it over they are wet with fuel so Iím pretty sure it gets gas.
Iíve checked ALL fuses both under the hood and under the dash. Replaced the MAIN and Fuel Injection relays just to be safe. Still nothing.
Iím at a complete loss now. She cranks fine and steady but never fires up. Iíve read about every thread I can find about this and still nothing works. Any ideas?
dieselmiata is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 07:50 AM   #2
BAMFr
 
Track's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: NC
Posts: 1,789
Default

try another CAS. you may not be getting a code for it, but that doesn't stop it from not working properly.
Track is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 07:56 AM   #3
Administrator
iTrader: (1)
 
MF-Brain's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Arlington, Va
Posts: 1,233
Default

do you ride the clutch pedal when you turn?



The only thing you didnt do is check for spark. Make sure you're getting spark when cranking, if not check your ignitor, cas, and coilpack.
MF-Brain is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 09:28 AM   #4
MFz Regular
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Chicago. (From Austin TX!)
Posts: 541
Default

No, I was downshifting. I never ride the clutch.

Spark was checked at all 4 cylinders. Bright steady rythem to the spark on all 4.

Correct me if I'm wrong, but if the CAS was bad wouldn't I not be getting spark?
dieselmiata is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 10:16 AM   #5
Administrator
iTrader: (1)
 
MF-Brain's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Arlington, Va
Posts: 1,233
Default

correct.

so you have spark, fuel, and air....hmmm


is the pump priming on key on and running during cranking?
MF-Brain is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 10:23 AM   #6
MFz Regular
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Chicago. (From Austin TX!)
Posts: 541
Default

I believe so. I tested all the connections on the fuel pump and it's getting the correct voltage. When I jump the GND/FP it runs. Is there a better way to test for it?
dieselmiata is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 10:24 AM   #7
Red To Go
 
RedTurboMiata's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Canton, MI
Posts: 2,601
Default

did you try starting it while you had it jumped?
RedTurboMiata is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 10:28 AM   #8
Administrator
iTrader: (1)
 
MF-Brain's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Arlington, Va
Posts: 1,233
Default

Quote:
Originally Posted by dieselmiata View Post
I believe so. I tested all the connections on the fuel pump and it's getting the correct voltage. When I jump the GND/FP it runs. Is there a better way to test for it?
did you crank it while f/p and gnd were jumped?
MF-Brain is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 10:43 AM   #9
MFz Regular
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Location: Chicago. (From Austin TX!)
Posts: 541
Default

Yes, no change.
dieselmiata is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2012, 11:02 AM   #10
Red To Go
 
RedTurboMiata's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Canton, MI
Posts: 2,601
Default

try taking the power off and let the computer reset. then try
RedTurboMiata is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Redwoods Road Trip 2014 m3dragon Local Meets, Events and Tech Days 5 05-07-2014 10:13 PM
Won't start---no spark? cjb3 NA (1989-1997) 15 03-18-2014 01:43 PM
Miata 2000 Won't start, no spark fire Doc Toro NB (1998-2005) 4 03-31-2013 11:52 AM
HELP! 92 won't start Bsullymtp NA (1989-1997) 6 08-17-2012 08:31 PM
Track Event @ Road Atlanta w/TrackDaze June 28-29 sixshooter News and Announcements 0 06-16-2012 06:39 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 04:33 PM.